Kako izabrati idealan materijal za krunice, ljuskice, nadogradnje

Metal keramika i metalne konstrukcije
Metal je jedan od najstarijih materijala koji se koristi u stomatologiji i prema tome se može smatrati i najmanje naprednim. To što je najdalje prisutan u stomatološkoj praksi, nikako ne znači da je zastario ili da nije adekvatan materijal za primjenu i izradu protetskih zamjena. Potpuno suprotno!

Iako se metal i metalne konstrukcije sve više zamjenjuju potpunom keramikom, metal je još uvijek najčvršći materijal koji je u potpunosti kompatibilan za probleme u usnoj šupljini. Ipak, najveći nedostatak metala smatra se estetika. Metal-keramičke krunice izrađene su od metala koji služi kao baza i porcelana (keramike) kojim se oblaže metalna konstrukcija. Takve krunice imaju veliku izdržljivost, ali porculan se tokom godina i godina žvakanja i trošenja zubi može potrošiti, a tada metal izlazi na vidjelo što se uočava kao tamna linija na rubovima zuba uz zubno meso. Laicima takvi zubi mogu izgledati pokvareno i neočuvano, a pacijenti uglavnom nisu zadovoljni izgledom svojih zubi. Metal može početi i prosijavati kroz meso, ukoliko je krunica učvršćena „štiftom“ kao potporom za korijen zuba. Taj metalni „štift“ ili stručno rečeno metalna nadogradnja može prosijavati kroz zubno meso i time potamniti dijelove zubnog mesa pacijenta. Na osmijehu pacijenta to uglavnom djeluje jako neprirodno, a čak i kasnijom zamjenom takve nadogradnje ne može se garantirati ponovni, prirodan izgled i boja zubnog mesa.

Cirkon je prozračan što daje svjetliji i prirodniji izgled od metala. Svojom čvrstoćom zadovoljava potrebne zadnjih žvakaćih regija, a zbog dobre estetike smatra se najboljim rješenjem za prednje regije zuba. Zbog transparentnosti, prirodnog izgleda i savršene kompatibilnosti s ljudskim organizmom cirkon predstavlja sami vrh estetske stomatologije, što mu ujedno povećava i cijenu u odnosu na nadomjestke na bazi metala. Za očekivati je da će u skoroj budućnosti ova vrsta stomatoloških nadomjestaka u potpunosti istisnuti metal-keramičke sisteme koji zbog svoje estetike ne zadovoljavaju današnje standarde savršenog osmijeha.

Keramika
Keramika zubima daje potpuno prirodan izgled i odličnu estetiku osmijeha. Kako bi transparentnost i prirodnost zuba bila savršena, jako je bitno koji se materijal koristi kao baza vanjskoj keramici na protetskoj nadogradnji. Osim metala, danas se sve češće koriste noviji i moderniji materijali također od keramike, koji pružaju dovoljnu čvrstoću zuba, a estetski djeluju kao prirodan zub. Radi se o drugačijem načinu obrade keramike, a budući da su ti materijali svijetli, tamni rubovi i prosijavanje nisu mogući. U ovom slučaju misli se na cirkonsku i e-max ili staklo keramiku, koji su danas sve češći izbor pacijenata.

No Comments

Post A Comment